A görögdinnye

Jól jegyezzük meg a január 13-i dátumot, mert ezen a napon gyúlt új remény a Nemzet szívében és ez a nap az, ami úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint a változás és az össznemzeti felemelkedés kiindulópontja: az IGEN és a Szolidaritás szeretetteljes fúziója.

Utóbbit nyilvánvalóan senkinek nem kell bemutatni, hiszen a mozgalom meghatározó szereplője a magyar közéletnek, minden tüntetésnek lelkes résztvevője, tagjai között pedig olyan jelentős politikusokat, államférfiakat tudhat, mint amilyen jelentős politikus és államférfi például Székely Sándor. A mozgalomhoz olyan eredeti ötletek is kötődnek, mint a lengyel Szolidaritás szakszervezet nevének és logójának tökéletes lemásolása (és megcsúfolása).

Az IGEN mozgalmat talán még nem mindenki ismeri, ez azonban rövidesen meg fog változni, ha alapítója, Szanyi Tibor továbbra is a napokban tapasztalt lelkesedéssel turnézza majd be a magyar sajtót. Ráadásul Szanyi megdönthetetlen igazságokat mond ki - például, hogy a Magyar Szocialista Párton már a feloszlatás sem segítene. Ezt az állítását minden statisztika alátámasztja, nagyon ritkák, szinte kivételesek azok az esetek, amikor a feloszlatás segít egy párton. Az MSZP viszont abban a különleges helyzetben van, hogy bár feloszlásával önmagán nem segítene, az országon viszont minden bizonnyal, reménykedjünk tehát, hogy erre a közeljövőben sor kerül majd.

Az IGEN mozgalom kívül zöld lesz, belül vörös, akár a görögdinnye. Annyiban fog különbözni a többi hasonló európai görögdinnye-társaságtól, hogy míg azok a zöld héj mögött többé-kevésbé rejtve igyekeznek tartani a kissé piroskás belsőt, addig Szanyi mozgalma egy nyílt, felvágott, büszke dinnye lesz, ami zöld héja alatt nem szégyelli a finom vörös gyümölcshúst. "A görögdinnye zöld héja egyébként szerves egységet képez a vörös belsővel együtt. Mindkettő feltételezi a másikat. Nota bene, magok is vannak benne, azaz szaporodni képes" - mondta ki Szanyi a jelenlegi állapotokra feltétlenül alkalmazható sajnálatos, de nagy igazságot a Mandinernek.



A két nagy mozgalom tehát megállapodott ebben a szellemiségben, mely szellemiség bizonyságaként egy görögdinnye-metszetet is magukkal vittek az ünnepélyes eseményre. Együttműködésük és görögdinnye szellemük végre igazi változást hozhat majd a magyar és az európai politikába.

Vagy nem.

Ha mégsem, akkor bocsánat.

Az lenne szép, ha a mozgalmak és pártok olyan gyümölcsöknek lehetnének megfeleltetőek, melyeknek a héja nem mutat mást, mint a belseje. Vagy ha ez nem működik, akkor legyen bármilyen színük, csak belül ne legyenek vörösek.

Megjegyzések