Horváth Csaba, a Szikla


Az önkormányzati választást, pláne az ellenzéki előválasztást megelőző időszak legkitartóbb közösségi médiás dzsungelharcosa Horváth Csaba volt. Megkerülhetetlen, drámai Facebook-videói talán sem a kommentelőket, sem az ellenzéki előválasztáson szavazó budapesti polgárokat nem tudták bájos személyének pártjára állítani. Az előválasztás néven híressé vált szerethetőségi versenyben csak ezüstérem dukált neki, hiába volt ő „egy szikla ebben a konstrukcióban”. Ugyanakkor látszólag kilátástalan küzdelme mégis sikerre vitte. Még akkor is, ha a falat kicsit kisebbre sikerült a tervezettnél.

A zuglói polgármesterségre való alkalmasságát senki sem merészelhette megkérdőjelezni. Az a tény, hogy korábban munkába menet rendszeresen átutazott a kerületen, a napnál is világosabbá tette a helybéli lakosok érdekei iránti elkötelezettségét. Kimagasló intellektusát alátámasztotta Karácsony Gergely azon kijelentése is, miszerint neki „legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni” – ez a képessége pedig nyilvánvalóan az MSZP-s átlag fölé emelte őt szellemileg. Borítékolható volt, hogy nem tud majd neki ellenállni Zugló lakosságának megbízható többsége.


Horváth Csaba tehát fényes győzelmet aratott. Őszinte politikus lévén pedig egy percig sem igyekezett magát a tisztesség hamis fényében feltüntetni. Pusztító elánnal vágott bele a kétes parkolási szerződések megkötésébe, az adóemelésbe és csak a gonosz sajtó igazságtalan kijelentései tántoríthatták el attól, hogy a költségvetést azonnal a teljes átláthatatlanság útjára léptesse.

Kétségtelen, hogy megnyerő személyisége, arcának vastag bőre és Karácsony Gergely fentebb már idézett állításának valóságossága alkalmassá teszi nem csak a polgármesterségre, de bármilyen fontos pozíció betöltésére. Kétségen felül áll, hogy az is, aki eddig elégedetlen volt Zuglóban az emberarcú, könyörületes és lágyszívű Karácsony Gergely tevékenységével, most reménytől piruló orcával tekint a kerület előtt álló, konjunktúrával, átláthatósággal és rengeteg, de rengeteg parkolással kecsegtető, Horváth „Szikla” Csaba nevéhez fűződő korszaknak.

Most pedig boldog-boldogtalan, fideszes és dékás, nersevik és migránssimogató együtt adjon hálát az előválasztóknak, akik becsúszva szerelték Horváth Csabát, és akik az eredmények fényében talán megmentették tőle Budapest főpolgármesteri székét.

Megjegyzések